Zmysł wzroku | Zmysł smaku | Zmysł węchu | Zmysł dotyku | Zmysł słuchu |
Smak –
jeden z podstawowych zmysłów dostępnych organizmom, służący do
chemicznej analizy składu pokarmu. U wielu organizmówsmak i
węch nie są oddzielone. Jako kryterium rozdzielania tych zmysłów
przyjmuje się wykrywanie informacji o źródle znajdującym się w
pobliżu (smak) lub oddaleniu (węch). Kubki smakowe – zbiorowiska receptorów smaku (każdy skupia ich od 50 do 150). Kubki smakowe rozmieszczone są na języku, podniebieniu, w nabłonku gardła, nagłośni oraz w górnej części przełyku. Dodatkowo kubki smakowe zlokalizowane na języku skupiają się w widocznych wybrzuszeniach, tzw. brodawkach. Liczba kubków u dorosłego człowieka wynosi około 10000. Niektóre z nich ulegają zniszczeniu już po 10 dniach, lecz na ich miejscu pojawiają się nowe. Zwiększają swoją wrażliwość u kobiet ciężarnych. Wrażliwość na różne smaki, zwłaszcza gorzki i słodki jest uwarunkowana genetycznie, a więc odmienna u każdego człowieka. wróć |